fredag 25. februar 2011

5 sunne middager på under 30 minutter

Jeg har mange ganger savnet noe jeg kan lage på kort tid, og som smaker godt og som samtidig er litt sunt.
Det finnes utrolig mange oppskrifter der ute, dette er bare et forslag som ivertfall jeg har tenkt og prøve :)





Pizza og burger som er godt for kroppen.

– Du trenger ikke å leve et liv i forsakelse for å leve sunt. Liker du pizza, så spis for all del det, men sleng på litt mer grønnsaker og server en salat ved siden av. Da har du et komplett og sunt måltid. Også suppe fra pose er helt OKbare du putter oppi litt ferdigkuttede grønnsaker og noen biter skinke, kylling eller fisk, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Hun er opptatt av at det ikke skal være komplisert å spise sunt.

Små endringer i hverdagen

– De siste årene er det blitt lansert et utall forskjellige dietter som alle er sunne, men som også er fjerne fra folk flest. Det passer ikke Hvermansen bare å spise rå mat eller plutselig å skulle utelate en matvare man alltid har spist.
For å få til en varig og sunn endring i kostholdet, tror jeg det viktigste er at man begynner i det små, som for eksempel å velge en grovere brødtype eller et sunnere knekkebrød, og å innføre en frukt eller grønnsak mer daglig.

Et skritt av gangen

Når man har vent seg til dette, kan man øke med en daglig porsjon frukt og grønt til.
– Tar man ett skritt av gangen i stedet for en full snuoperasjon, har man mye større sjanse for å lykkes, sier ernæringsfysiologen.
Her er oppskrifter på fem raske middager du lager til hverdags - supersunt og godt:


Disse 5 oppskriftene fant jeg på    http://www.klikk.no





Rask fiberpizza

Slik gjør du hverdagsmaten sunn  
FIBERPIZZA: Med kli i sausen, mager skinke, lettere ost og ekstra grønnsaker blir pizzaen sunnere. © FOTO: Svein Brimi


4 porsjoner
  • 1 ferdig langpanne pizzabunn, f.eks. Nå!
  • 4 ss kruskakli
  • 1 glass pizzasaus
  • 300 g revet lett gulost
  • 200 g kokt/røkt skinke eller kalkun/kyllingskinke i biter
  • 2 tomater i skiver
  • 1 liten boks ananasbiter oregano
  • 1 pose ferdigkuttet salat
– Forvarm ovnen i henhold til instruks på pizzabunnen.
Rør kli i tomatsausen og fordel på bunnen. Ha på revet ost. Dryss over skinke, fordel tomatskivene og ananas. Krydre med oregano.
Stek pizzaen og server med salat.


Suppe med snadder

4 porsjoner
  • 1,5 l kylling- eller grønnsakbuljong, ferdig utspedd (gjerne saltfattig)
  • 400 g wokgrønnsaker - ferske eller fryste
  • 400 g mager, skinnfri kjøttpølse i terninger
  • 4 grove rundstykker
– Lag buljong som forklart på pakken. Varm til kokepunktet, tilsett grønnsaker og kjøttpølse og varm godt. Server helst med grove rundstykker.
Alternativt kan du prøve «Rikshospitalets slankesuppe» .




Fiskeburger


Fiskeburger
FISK: En lakseburger er sunn og kjapp hverdagsmat. © FOTO: Svein Brimi 

4 burgere
  • 4 fiskeburgere, så høy andel fisk som mulig
  • 4 grove hamburgerbrød
  • 4 blader hjertesalat
  • 4 ss kesam naturell
  • 2 ss hakket gressløk
  • 1 tomat i skiver ev. 4 skiver lett gulost
  • ketchup og sennep
– Fres fiskeburgerne og varm brødene i stekeovnen eller mikrobølgeovnen.
Legg salat på bunnen, topp med kesam, dryss gressløk over. Legg fiskeburgeren på, topp med tomatskive og ketchup/sennep.
Hvis du vil ha ost på, legger du på en skive på hver burger når du har stekt den ferdig på den ene siden og snudd den.
Velg en mager ost , da kutter du mange kalorier - og magre meieriprodukter er rike på proteiner og kalsium.
Mager kesam er et av de aller beste alternativene til rømme.



Pastasalat med kylling


kyllingsalat
KYLLINGSALAT: Lettvint, godt og sunt. © FOTO: Svein Brimi

4 porsjoner
  • 250 g kokte fullkornspastaskruer
  • 1 pakke salatkyllingkjøtt
  • 1 pose ferdigkuttet salat
  • 1 pose vaskede, runde sukkererter, kuttet i to
  • ½ boks cherrytomater
  • 4 ss skivet oliven
  • ½ potte basilikumblader
  • 100 g fersk mozzarella i skiver/kuler
  • 2 ss balsamicoeddik
  • hvit, grovkvernet pepper
– Bland pasta, kylling, salat, sukkererter, tomater, oliven, basilikum og mozzarella godt. Ringle over balsamicoeddik og krydre med pepper, om ønskelig. Visste du at eddik bremser karbohydratene ?


Chili con carne

4 porsjoner
  • 400 g karbonadedeig
  • 1 ss olje
  • 1 boks røde bønner i texmex-saus
  • 1 boks hakkede tomater med chili
  • 1 liten boks mais
  • 4 fullkornswraps
  • 1 pose ferdigkuttet salat
– Fres karbonadedeigen i litt olje. Når den er brun, har du i bønner, tomater og mais og varmer godt. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer chilipulver.
Server med salat og wraps kuttet i biter.
Du kutter ca 350 kalorier ved å velge karbonadedeig fremfor kjøttdeig. Litt dyrere, men mye sunnere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar